Αμφισβητεί το καθεστώς της Δυτ. Θράκης και τη Συνθήκη της Λωζάννης ο Ερντογάν – Παυλόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη – (συνεχής ενημέρωση)

 

12:15 Ερντογάν προς Παυλόπουλο: Αλλαξε ο κόσμος από τότε που υπογράφτηκε η Συνθήκη της Λωζάννης

Η σημερινή μέρα είναι ιστορική και για τις δύο χώρες

Είναι μεγάλη ευχαριστηση που πραγματοποιώ την πρώτη επίσκεψη σε επίπεδο προέδρου μετά από 65 χρόνια – Επιθυμώ να αποτελέσει η επίσκεψη ένα νέο σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών – Διατυπώσατε αλήθειες και πραγματικότητες ανοιχτά και ξεκάθαρα, θα κάνω το ίδιο κι εγώ. Κυρίως στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης νομίζω ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες και κάποια θέματα που δεν κατανοούνται σωστά.

Αυτή είναι μια συμφωνία που υπογράφτηκε πριν 94 χρόνια και δεν υπογράφτηκε μόνο ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Υπογράφτηκε ανάμεσα σε 11 χώρες. Και συμπεριλαμβάνει όλες τις χώρες.

Στο διάστημα των 94 χρόνων ξαναοικοδομείται ο πλανήτης μας, άλλαξαν πολλά πράγματα σε Τουρκία και Ελλάδα.

Είπατε ότι στη Συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά ταυτοχρονα στο ευρωπαικό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν μπορούν να ασκήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκες της Λωζάνης;

Στην Τουρκία ο πατριάρχης δεν είναι διορισμένος Εκλέγεται από την Αγια Σύνοδο. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης η επιτροπή αποτελείται από συγκεκριμένο αριθμό μελών και πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια.

Στη Δ. Θράκη εξακουλουθούν οι ιμάμηδες να μην μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους, άρα δεν εφαρμόζεται η Σ της Λ.

Όταν μιλάω για επικαιροποιηση εννοώ αυτά ακριβώς τα θέματα, βέβαια υπάρχουν και ορισμένα προβλήματα σε στρατιωτικά θέματα. Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ εμείς σας στηρίαξμε για να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ.

Στη δυτική Θράκη το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πολύ πιο χαμηλό από τον μ.ο. της Ελλάδας. Δεν υπάρχει στήριξη επιχειρηματιών. Στην Τουρκία δεν θα δείτε τέτοια μεταχείριση των ρωμιών πολιτών, ή την παραμικρή διάκριση

Εχουν αλλάξει πολλά πράγματα από τότε που

Και το θέμα των ομογενών μας στην Δ. Θράκη είναι προτεραιότητα για εμάς.

Θα πραγματοποιήσω επίσκεψη και στη Δ. Θράκη. Όμως κάποιοι ενοχλούνται με αυτό.

Μπορούμε να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα πιο αναλυτικά
Επιθυμία μου είναι η επίσκεψη να έχει πολλά θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να εντατικοποιησουμε τις σχέσεις σε όλους τους τομείς. Θα εστιάσουμε στις εξελίξεις…

12:00 Προκόπης Παυλόπουλος προς Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο: Σας καλωσορίζω στην Αθήνα σε μια επίσκεψη 65 χρόνια μετά την επίσκεψη Τούρκου προέδρου και η οποία μπορεί και πρέπει να παραμείνει ιστορική και για τις σχέσεις και την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρώτερη περιοχή και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας που εμείς οι Ελληνες ευνοούμε που είναι προς όφελος του τουρκικού λαού.

Είμαστε εδώ για να σφίξουμε το χέρι να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας, είμαστε έτοιμοι να είμαστε η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην ΕΕ

Είναι αυτονόητο ότι για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους λόγω της ιστορίας της Ελλάδας που είναι μέλος της ΕΕ προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου και των αρχών της ΕΕ

Για να μείνω στο διεθνές δίκαιο γυρίζω πίσω στην εποχή που έγινε μια άλλη ιστορική επίσκεψη που οργανώθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο με τον Κεμάλ Ατατούρκ. Εμεινε ιστορική γιατί σεβάστηκε το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η φιλία μας τη Συνθήκη της Λωζάνης. Για μας τους Ελληνες αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση. Ανάμεσα στα άλλα δεν αφήνει περιθώρια ούτε για γκρίζες ζώνες  και ρυθμίζει και θέματα που αφορούν τις μειονότητες.

Τα ίδια που είπα για το μέλλον της Τουρκίας ισχύει και για τις άλλες χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ. Ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική και της Αλβανίας και της πΓΔΜ όμως υπάρχουν προϋποθέσεις που αφορούν τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αυτές οι χώρες πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ξέρετε πόσο εμείς οι Ελληνες θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό. Να βρεθεί μια λύση δίκαιη και βιώσιμη που οφείλει να σέβεται την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ. Εδώ είμαστε όλοι για να φτάσουμε σε μια λύση που αρμόζει σε χώρα-κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τέλος είναι ανάγκη και για τις σχέσεις μας και τον πολιτισμό μας αλλά και τις κοινές αρχές που έχουμε να υπάρξουν λύσεις για το θέμα των προσφύγων. Εφαρμόζοντας αυτή τη συνθήκη θα αποδείξουμε ότι και τα δύο κράτη μας μπορούν να αναδείξουν τα ιδεώδη που τα διαπνέουν. Γιατί κάθε λαός δείχνει ότι βασική αξία είναι ο ανθρωπισμός.

Σας διαβεβαιώ ότι θέλω αυτή η επίσκεψη να μείνει ιστορική. Προσυπογράφω ότι όποια διαφορά κι αν έχουμε μεταξύ μας θα λυθεί με το διεθνές δίκαιο και ειρηνικά.

Δείχνουν πόσο ειλικρινείς είμαστε εμείς οι Ελληνες. Πρώτο χαρακτηριστικό κάθε φιλίας είναι η ειλικρίνεια. Κοινό ρητό ανάμεσα στους δύο λαούς μας ότι «οι καλοί λογοαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους». 

11:53 Κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων

11:45 ‘Αφιξη Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο – Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τη σύζυγό του Βλασία Παυλοπούλου.

11:39 Επίσημη τελετή υποδοχής, ανάκρουση Εθνικών Ύμνων, επιθεώρηση τιμητικού αγήματος και παρουσίαση των δύο αντιπροσωπειών

11:33 Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη παρουσία του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

11:05 Κλείνουν διαδοχικά οι κεντρικές αρτηρίες στην Αττική καθώς φτάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας

10:59 Αναχώρηση Ερντογάν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την Αθήνα

10:45 Κλειστοί οι σταθμοί Μετρό Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής. Ειδικά ο σταθμός του Συντάγματος θα παραμείνει κλειστός ολόκληρη την Πέμπτη

10:41 Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν φτάνει στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» μαζί με τη συζύγου του όπου τον υποδέχεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Η επίσκεψη Ερντογάν και τα μέτρα ασφαλείας

Σε ισχύ βρίσκονται από τα ξημερώματα της Πέμπτης δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενόψει της άφιξης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα με τουλάχιστον 3.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός. Το κέντρο θα είναι απροσπέλαστο, κεντρικές οδικές αρτηρίες θα κλείνουν σταδιακά λίγη ώρα πριν περάσει η αυτοκινητοπομπή του Ερντογάν ενώ υπάρχουν τροποποιήσεις για τη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να φτάσει μαζί με τη σύζυγό του στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 10.30 το πρωί όπου θα τον υποδεχτεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Από εκείνη τη στιγμή, θα αρχίσουν να κλείνουν σταδιακά οι δρόμοι από τους οποίους θα περάσουν τα θωρακισμένα οχήματα του Ερντογάν. Αττική οδός, περιφερειακός Υμηττού, Κατέχακη, λεωφόρος Μεσογείων, Βασιλίσσης Σοφίας και Σύνταγμα.

Όπως είναι φυσικό, έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα, το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με την τροχαία, τουλάχιστον μισή ώρα πριν την αναχώρηση της αυτοκινητοπομπής θα κλείνουν κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Απαγόρευση συγκεντρώσεων

Απαγόρευση κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνα για την Πέμπτη και την Παρασκευή αποφάσισε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής λόγω της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν.

Ειδικότερα με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στη χώρα μας του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν, δεν επιτρέπεται για λόγους δημόσιας ασφάλειας, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία κατά το χρονικό διάστημα από 06:00 ώρα της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2017 μέχρι και την 12:00 ώρα της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου 2017, σε όλο το κέντρο της Αθήνας αλλά και από τις περιοχές από τις οποίες θα περάσει η αυτοκινητοπομπή Ερντογάν.

Yπενθυμίζεται πως για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στις 18.00 της Πέμπτης στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή από την «Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν»

Τροποποιήσεις στη λειτουργία των ΜΜΜ

Κλειστός καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα παραμείνει ο σταθμός του μετρό στο «Σύνταγμα» ενώ λόγω της επίσκεψης Ερντογάν ύστερα από οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία ή θα υπάρξουν τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ στο κέντρο της πόλης σταδιακά και ανάλογα με τα μέτρα και τις υποδείξεις της Τροχαίας, από τις 06:00 την Πέμπτη έως τη λήξη της επίσκεψης την Παρασκευή.

Ειδικότερα για την οδό Πανεπιστημίου στην λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής (από Σίνα έως Πλ. Συντάγματος) και για την οδό Βασ. Γεωργίου Α’ θα πραγματοποιηθεί διακοπή της κυκλοφορίας των διερχόμενων ΜΜΜ καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν

13:30
‘Αφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Υποδοχή από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Ιδιαίτερη συνάντηση.

14:50
Δηλώσεις στον Τύπο.

16:30
Συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

19:25
‘Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του στο Προεδρικό Μέγαρο. Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο και τη σύζυγό του. Υπογραφή Βιβλίου Επισκεπτών από τον ξένο επίσημο και τη σύζυγό του.

19:30
Επίσημο δείπνο.

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

11:15
‘Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος».

Υποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Αμανατίδη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

12:10
Αφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

13:30-15:00
Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

16:00
Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

 

πηγή: tovima.gr