Γίνονται «αλμυρά» τα μεταπτυχιακά στο τμήμα Πολ. Μηχανικών του ΑΠΘ-Παρέμβαση στη Βουλή

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα υψηλά δίδακτρα που σχεδιάζονται  για το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Στο τμήμα λειτουργούν τέσσερα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, υψηλότατου κύρους και τα οποία προσφέρονται αυτή τη στιγμή χωρίς δίδακτρα στους φοιτητές. Συγκεκριμένα, τα μεταπτυχιακά που λειτουργούν είναι τα εξής : 1) Προστασία Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη, 2) Αντισεισμικός Σχεδιασμός Τεχνικών Έργων, 3) Διοίκηση και Διαχείριση Τεχνικών Έργων, 4) Σχεδιασμός, Οργάνωση και Διαχείριση Συστημάτων Μεταφορών.

Με την εφαρμογή του Νόμου 4485/2017, οι Σχολές και τα Τμήματα, εντός των οποίων λειτουργούν μεταπτυχιακά προγράμματα, υποχρεούνται να υποβάλλουν στο Υπουργείο Παιδείας ένα αναλυτικό πλαίσιο ακαδημαϊκής και οικονομοτεχνικής λειτουργίας των μεταπτυχιακών αυτών. Στη συνέχεια προβλέπεται η έγκριση του πλαισίου αυτού από το Υπουργείο, ώστε να διασφαλιστεί, μεταξύ άλλων και η εφαρμογή του μέτρου της χορήγησης του 30% των θέσεων σε υποτρόφους. Το μέτρο αυτό αφορά στην απαλλαγή των φοιτητών που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια από τα τέλη φοίτησης. Εντούτοις, στην περίπτωση των τεσσάρων μεταπτυχιακών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., το νέο αυτό πλαίσιο ενδέχεται να επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί ως “παράθυρο ευκαιρίας” για επιβολή διδάκτρων σε προγράμματα τα οποία είχαν καταφέρει να διασφαλίσουν την λειτουργία τους χωρίς να χρειάζονται τέλη φοίτησης.

Στα τέσσερα μεταπτυχιακά του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών οι εισηγητικές εκθέσεις και οι νέοι εσωτερικοί κανονισμοί λειτουργίας που καταρτίστηκαν, μετά από την ψήφιση του νέου νόμου, προβλέπουν χωρίς να αιτιολογείται επαρκώς, την επιβολή τελών φοίτησης για την οικονομική τους βιωσιμότητα.

Σε ορισμένα μάλιστα από αυτά τα μεταπτυχιακά, προτείνονται από την Γενική Συνέλευση του Τμήματος, τέλη φοίτησης που υπερβαίνουν τις 3000 ευρώ. Αυτές οι προτάσεις έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στους φοιτητές του Τμήματος οι οποίοι στην μεγάλη πλειοψηφία τους δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν σε τέτοιες οικονομικές απαιτήσεις.

Οι βουλευτές ζήτησαν από τον αρμόδιο υπουργό Κ. Γαβρόγλου εάν προτίθεται να επανεξετάσει τις προτάσεις για επιβολή διδάκτρων, στα δωρεάν μέχρι σήμερα μεταπτυχιακά του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

πηγή:thessnews.gr