Ιατρικός Σύλλογος: Κοινωνικό έγκλημα ο χρηματισμός των γιατρών

Απόδειξη ότι η εξάλειψη του χρηματισμού είναι δύσκολη υπόθεση, ιδιαίτερα σε ειδικότητες που διαχειρίζονται περιστατικά την ώρα της ανάγκης, αποτελεί η σύλληψη των δύο γυναικολόγων στο «Έλενα Βενιζέλου» και το «Αλεξάνδρα», σύμφωνα με τον γγ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρη Βαρνάβα.

«Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας πρέπει να είναι αμείλικτοι απέναντι στους δύο επίορκους γιατρούς», δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως ήδη από το 2010 το νοσοκομειακό κίνημα είχε σπάσει τη σιωπή του, ανοίγοντας μέτωπο με τον χρηματισμό των γιατρών, τον οποίο χαρακτήρισε «κοινωνικό έγκλημα».

Ο κ. Βαρνάβας πρόσθεσε ότι εκτός από τις αφίσες που τύπωσε τότε η ΟΕΝΓΕ, προτάθηκε -κι έγινε δεκτή- η δήλωση «πόθεν έσχες» για τους διευθυντές ΕΣΥ, ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως σκιά, η οποία θα πέφτει πάνω στους έντιμους γιατρούς που ζουν από τον μισθό και τις εφημερίες τους.

Ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι «η λίστα χειρουργείου υπήρξε αναμφισβήτητα σωστό μέτρο για την περιστολή του χρηματισμού, ανεξάρτητα από τις πρακτικές δυσκολίες ή τη δυνατότητα ορισμένων να την παρακάμπτουν, βαφτίζοντας τα τακτικά περιστατικά ως έκτακτα. Η τήρησή της δεν επαφίεται μόνο στις διοικητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, αλλά και στους έντιμους γιατρούς, οι οποίοι δεν πρέπει να επιτρέψουν ένα μέτρο διαφάνειας να φαλκιδεύεται με ανέντιμες μεθοδεύσεις».

Ταυτόχρονα, ο κ. Βαρνάβας τόνισε πως είναι επιβεβλημένη μια νέα καμπάνια από την ΟΕΝΓΕ, για να ενημερωθούν οι πολίτες πως το νοσοκομειακό κίνημα θα είναι δίπλα τους σε κάθε καταγγελία χρηματισμού, «διασφαλίζοντας πως όσοι καταγγέλλουν δεν πρόκειται να γίνουν αποδέκτες τιμωρητικών διαθέσεων, αλλά το πρόβλημά τους θα λυθεί από γιατρούς που δεν λερώνουν τα χέρια τους με προϊόντα εκβιασμού».

 

πηγή:thestival.gr