Ιράκ: Κυβερνητικές δυνάμεις απώθησαν επίθεση του Ισλαμικού Κράτους – τουλάχιστον 30 οι νεκροί

 

Η επίθεση έγινε εναντίον της σουνιτικής πόλης Σίργκατ, νότια της Μοσούλης – Περίπου δώδεκα μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν 

Οι ιρακινές δυνάμεις απέκρουσαν επίθεση που εξαπέλυσε τις πρώτες ώρες σήμερα Σάββατο η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εναντίον της σουνιτικής πόλης Σίργκατ, νότια της Μοσούλης, στη διάρκεια της οποίας περισσότεροι από 30 στρατιωτικοί και πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 40 τραυματίστηκαν, δήλωσαν πηγές ασφαλείας.

Περίπου δώδεκα μαχητές του ΙΚ σκοτώθηκαν επίσης στις μάχες που τερματίστηκαν προς το μεσημέρι, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.
Περίπου οι μισοί από τους νεκρούς στην πόλη ήταν άμαχοι και οι υπόλοιποι μέλη των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων και μαχητές σουνιτικών φυλών. Τις πρώτες απογευματινές ώρες εξακολουθούσε να ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Το ΙΚ έχασε τη Σίργκατ από υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις και μαχητές των φυλών πέρυσι. Η πτώση της άνοιξε τον δρόμο για την επίθεση στο Μοσύλη, ντε φάκτο πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

Οκτώ μήνες μετά την έναρξη της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ επίθεσης για την ανάκτηση της Μοσούλης, το σύνολο της πόλης έχει ανακαταληφθεί από ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις εκτός από έναν θύλακο στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη.

Οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να ελέγχουν μικρές περιοχές νότια και δυτικά της Μοσούλης, καθώς και μικρά τμήματα εδάφους κοντά στη μεθόριο με τη Συρία και στο εσωτερικό της Συρίας.

 

Πηγή: protothema.gr