Καταλονία: Εύθραυστη πλειοψηφία των αυτονομιστών δείχνουν δημοσκοπήσεις

 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου στην Καταλονία προβλέπουν ότι τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας θα κερδίσουν μια εύθραυστη πλειοψηφία, η οποία μπορεί να τους εμποδίσει να ξαναπάρουν την εξουσία στην αυτόνομη ισπανική περιφέρεια.

Έξι ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, πέντε δημοσκοπήσεις δίνουν στα ψηφοδέλτια των αυτονομιστών 63 έως 69 έδρες στο καταλανικό τοπικό κοινοβούλιο, όπου η απόλυτη πλειοψηφία είναι οι 68 έδρες (σύνολο 135 έδρες).

Οι οπαδοί της ενότητας της Ισπανίας θα εξασφαλίσουν από 56 έως 63 έδρες και το αριστερό Catalunya en Comu, που θα μπορούσε να έχει ρυθμιστικό ρόλο μεταξύ των δύο συνασπισμών, θα εξασφαλίσει από οκτώ έως 11 έδρες.

Δύο από τα πέντε ινστιτούτα δημοσκοπήσεων προβλέπουν ότι οι αυτονομιστές μπορεί να διατηρήσουν την απόλυτη πλειοψηφία την οποία διέθεταν στο απερχόμενο κοινοβούλιο, που διαλύθηκε στις 27 Οκτωβρίου από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, όταν ψήφισαν τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Το ινστιτούτο Gesop, σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην El Periodico de Catalunya, προβλέπει ότι θα κερδίσουν από 66 έως 69 έδρες (έναντι 72 το 2015) και το Sigma Dos, η δημοσκόπηση του οποίου δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Μαδρίτης El Mundo, από 64 έως 69.

Την πρώτη θέση διεκδικούν η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC, τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας), η οποία είναι πρώτη σύμφωνα με τρία ινστιτούτα δημοσκοπήσεων και οι κεντρώοι φιλελεύθεροι Ciudadanos (τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας) που έρχονται πρώτοι σύμφωνα με τα άλλα δύο ινστιτούτα.

Η ERC, της οποίας ηγείται ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας Οριόλ Ζουνκέρας που έχει φυλακιστεί από τη Μαδρίτη, θα εξασφαλίσει σύμφωνα με τις προβολές από 29 έως 35 έδρες.

Επίσης στο αυτονομιστικό μπλοκ, το ψηφοδέλτιο «Μαζί για την Καταλονία» του πρώην πρωθυπουργού Κάρλες Πουτζντεμόν αναμένεται να λάβει από 22 έως 30 έδρες και η Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας (CUP) της ριζοσπαστικής Αριστεράς από έξι έως εννέα έδρες.

Από την πλευρά των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ενότητας της Ισπανίας, οι Ciudadanos αναμένεται να λάβουν από 27 έως 36 έδρες, ακολουθούμενοι από τους Σοσιαλιστές (19 έως 24) και το Λαϊκό Κόμμα (PP, Κεντροδεξιά) του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, που προβλέπεται να λάβει από πέντε έως οκτώ έδρες.

Αν κανένα από τα δύο μπλοκ δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ο σχηματισμός κυβέρνησης μπορεί να είναι πολύ δύσκολος έπειτα από μια τεταμένη προεκλογική εκστρατεία.

 

πηγή:naftemporiki.gr