Μακρόν: «Η απάντηση στον αυταρχισμό, η κυριαρχία της δημοκρατίας»

Η απάντηση στον αυταρχισμό δεν πρέπει να είναι η αυταρχική (κυριαρχική) δημοκρατία, αλλά η κυριαρχία της δημοκρατίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους πολίτες να υπερασπιστούν το μοντέλο της φιλελεύθερης δημοκρατίας ενάντια στα αυταρχικά καθεστώτα που αναδύονται παντού στον κόσμο αλλά και στην Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται έναν οδικό χάρτη για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας παρουσιάζοντας το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης.

Πριν την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι και ο Γάλλος Πρόεδρος πραγματοποίησαν διμερή συνάντηση. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν αμέσως μετά, ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι «τώρα είναι η ώρα που αποφασίζεται η μοίρα της Ευρώπης», ενώ εξέφρασε την επιθυμία του η Ε.Ε. «να προχωρήσει με όσους επιθυμούν να πάνε μπροστά και όσοι δεν ακολουθήσουν, πρέπει να αποδεχτούν ότι θα μείνουν στο περιθώριο της Ευρώπης».

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία και Γερμανία πρόκειται να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμιστικές προτάσεις για την Ε.Ε. μέχρι τον Ιούνιο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί την Πέμπτη με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

 

πηγή: kathimerini.gr