Ξενάγηση κοινοβουλευτικών εκπροσώπων στην Εθνική Βιβλιοθήκη

 

«Το θέμα με την καινούργια Εθνική Βιβλιοθήκη δεν είναι τόσο η μετάβαση από το Βαλλιάνειο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όσο το ότι η μετεγκατάσταση αποτέλεσε την αφορμή για έναν εκσυγχρονισμό σε όλα τα επίπεδα, για τη γέννηση και τη δημιουργία μιας καινούργιας εποχής».

Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Φίλιππος Τσιμπόγλου, με αφορμή την ξενάγηση της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Βουλής στις νέες εγκαταστάσεις του Φαλήρου.

Η ξενάγηση έγινε σε τέσσερις ορόφους του κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ξεκινώντας από τους χώρους για παιδιά και πηγαίνοντας προς τα αναγνωστήρια, που φιλοξενούν μαθητές και φοιτητές (υπάρχει ακόμα και βρεφικό τμήμα).

Τα βιβλία θα αρχίσουν να καταφτάνουν στο νέο κτίριο, όπου όμως, ήδη συνωστίζεται κόσμος για να χρησιμοποιήσει τους χώρους των αναγνωστηρίων, από τον προσεχή Ιανουάριο. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα λειτουργήσει και δανειστικό τμήμα, κάτι που θα ενισχύσει, όπως ανέφερε ο Φ. Τσιμπόγλου, «την έννοια της βιβλιοθήκης».

Με θέα στο παγοδρόμιο του εξωτερικού περίβολου και στον αρχαιολογικό χώρο, όπου υπάρχουν ευρήματα από την εποχή του Κυλώνειου Άγους, προχωρούμε στο εσωτερικό του κτιρίου για να δούμε μια σειρά από στούντιο για ντοκιμαντέρ, βίντεο και κινηματογραφικές ταινίες, τα οποία θα είναι στη διάθεση, όχι μόνο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, αλλά και όσων θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν για δικές τους παραγωγές. Συνεχίζουμε με τον χώρο των υπολογιστών, όπου επίσης θα έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε («όλα ανήκουν σε όλους», όπως τόνισε ο Φ. Τσιμπόγλου), όπως και με τους χώρους σεμιναρίων και εργαστηριακών κατασκευών.

Αφού σημειώσουμε πως λειτουργεί διπλοτσεκαρισμένο σύστημα πυρασφάλειας και ότι όλα τα βιβλία θα είναι ραδιοσημειωμένα, βρισκόμαστε σε έναν άλλο σημαντικό χώρο: τον χώρο ηλεκτρονικής ανάγνωσης, όπου οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν στον υπολογιστή ηλεκτρονικά βιβλία, τα οποία έχουν παραχωρήσει στην Εθνική Βιβλιοθήκη οι Έλληνες εκδότες (μιλάμε μόνο για ελληνικές εκδόσεις).

Ακολουθούν μια αίθουσα προβολών σε τέσσερις τοίχους, το μεγάλο αναγνωστήριο και ο Πύργος Βιβλιοθήκης. Και έχει έρθει πλέον η ώρα για να μπούμε στον σκληρό πυρήνα του κτιρίου, που είναι η Ερευνητική Εθνική Βιβλιοθήκη. Εδώ δεν υπάρχει η ελευθερία πρόσβασης των άλλων χώρων: θα μπορούν να μπαίνουν μόνο όσοι θα είναι χρήστες-μέλη, αφού το φυλασσόμενο υλικό εκπροσωπεί τον ιστορικό βιβλιακό πλούτο της χώρας.

Ο Φ. Τσιμπόγλου συνιστά στους μελλοντικούς χρήστες να παραγγέλνουν ηλεκτρονικά (μία ημέρα νωρίτερα από την επίσκεψή τους) τα βιβλία που χρειάζονται. Κάτι τέτοιο θα είναι κέρδος χρόνου, τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τους ερευνητές.

 

πηγή:amna.gr