Οι Έλληνες θα αποφασίσουν για την προληπτική γραμμή στήριξης, λέει ο νέος πρόεδρος του Eurogroup

Ο νέος πρόεδρος της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο εμφανίστηκε αισιόδοξος πως στο σημερινό Eurogroup οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα λάβουν την απόφαση για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης

Ο Πορτογάλος Πρόεδρος είπε πως οι υπουργοί θα ενημερωθούν από τους θεσμούς σήμερα ως προς τη πορεία της αξιολόγησης και έπειτα θα αποφασίσουν για την ολοκλήρωση της. Ο Μάριο Σεντένο, αναφερόμενος στη σημερινή συζήτηση αναμένει επίσης και “σαφής αποφάσεις” για το μέλλον του προγράμματος σημειώνοντας επίσης πως έχουν “μεγάλες προσδοκίες” στον τομέα αυτό.

Ερωτηθείς αναφορικά με την πιθανότητα θέσπισης μιας πιστοληπτικής γραμμής για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ο Πρόεδρος επανέλαβε τη θέση των θεσμών που είχε εκφράσει και ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης τη περασμένη Παρασκευή πως αυτό θα γίνει μόνο έπειτα από αίτημα των ελληνικών αρχών.

Πάντως ο Μάριο Σεντένο τόνισε πως το θέμα είναι να επιδείξουν οι ελληνικές Αρχές την κυριότητα του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και αναφορικά με την μεταπρογραμματική κατάσταση, γνωρίζει τη σημασία της και οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα λάβουν μια κοινή απόφαση για το θέμα αυτό.

Ο Αντιπρόεδρος για θέματα του Ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε από τη πλευρά του πως η Ελλάδα έχει ψηφίσει τον επόμενο προϋπολογισμό σεβόμενη τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος και έχει επίσης υπεραποδώσει στον τομέα αυτό τα προηγούμενα έτη.

Συνεπώς ο Λετονός Αντιπρόεδρος σημείωσε πως δεδομένου πως οι υπουργοί θα διαπιστώσουν έπειτα από εισήγηση των θεσμών την συμβατότητα των ψηφισθέντων από τη Βουλή προαπαιτουμένων, το Εurogroup θα λάβει απόφαση για την εκταμίευση, “έτσι ώστε στη συνέχεια να επικεντρωθούμε στις τελικές φάσεις του προγράμματος”.

 

πηγή:protothema.gr