Πόσο αλλάζουν τα δεδομένα στο Σκοπιανό μετά το συλλαλητήριο

Στο εάν και σε ποιο βαθμό θα επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ στρέφονται πλέον τα βλέμματα όλων μετά το ογκώδες συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που προκάλεσε αμηχανία και προβληματισμό σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Παρά το γεγονός ότι η εκδήλωση είχε υποτιμηθεί από τα περισσότερα πολιτικά κόμματα και η δημοσιογραφική του κάλυψη, ειδικά από τα κυβερνητικά ελεγχόμενα ΜΜΕ, ΑΠΕ και ΕΡΤ, ήταν ελλειπής με εμφανή στόχο να υποβαθμιστεί, εντούτοις η μαζική συμμετοχή -παρά τα ακραία ή γραφικά στοιχεία που συμμετείχαν- δημιουργεί νέα δεδομένα εντός και εκτός χώρας.

Από τη μία πλευρά, πολλοί εκτιμούν ότι πολώνεται το κλίμα στην ελληνική κοινή γνώμη και δυσκολεύει η οριστική αποδοχή μιας σύνθετης ονομασίας για τη γειτονική χώρα. Οι πιέσεις που θα ασκηθούν ειδικά στους βουλευτές της βόρειας Ελλάδας θα είναι έντονες, προκειμένου να μην εγκρίνουν μια τέτοια συμφωνία στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο «Έθνος»  μίλησε για πρώτη φορά για σύνθετη ονομασία είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό.

Από την άλλη πλευρά, άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το συλλαλητήριο δεν δυσκολεύει την κυβέρνηση, αντίθετα την διευκολύνει στη διαπραγμάτευση, επικαλούμενο το επιχείρημα των εσωτερικών αντιδράσεων, προκειμένου να διεκδικήσει όσα περισσότερα μπορεί στη διατύπωση και τη χρήση της νέας ονομασίας.

Ικανοποίηση επικρατεί και στους στριμωγμένους δημοσκοπικά συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ, οι οποίοι στήριξαν σε επίπεδο βουλευτών τα συλλαλητήρια, με στόχο να κρατήσουν δυνάμεις στο συγκεκριμένο ακροατήριο. Ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος αναμένεται να κρατήσει ψηλά τις εθνικοπατριωτικές κορώνες, προκαλώντας σοβαρές δυσχέρειες τους χειρισμούς του ΥΠΕΞ.

Ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Καμμένος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, έκανε λόγο για «μεγαλειώδες συλλαλητήριο» που έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση. «Όποιος δεν ακούει, πάει σε λάθος δρόμο», απάντησε στην ερώτηση αν θα πρέπει να ακούσει ο Αλέξης Τσίπρας το μήνυμα του συλλαλητηρίου. Σε άλλο σημείο, υποστήριξε ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα κάνουν πισωγύρισμα στο θέμα της Μακεδονίας και εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως αλλάξει θέση.

Όσον αφορά την αντιπολίτευση, εντός της ΝΔ η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς εντείνονται οι πιέσεις από την πιο ακραία πτέρυγα (Βορίδης, Γεωργιάδης), η οποία ήταν υπέρ των συλλαλητηρίων. Τελικά ακόμη και μετριοπαθείς βουλευτές της ΝΔ συμμετείχαν στο συλλαλητήριο (Γκιουλέκας, Κ. Καραμανλής του Αχιλλέα, κλπ), ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε δώσει «γραμμή» για συμμετοχή κατά συνείδηση, έσπευσε μετά το τέλος της εκδήλωσης να κάνει δημόσια δήλωση υποστήριξης.

Προβληματισμός υπάρχουν και για τις πληροφορίες περί βολιδοσκόπησης για ίδρυση νέου κόμματος στον  εθνικοπατριωτικό χώρο της Δεξιάς με άξονα τη βόρεια Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους βασικούς ομιλητές του συλλαλητηρίου, ο απόστρατος Φράγκος Φραγκούλης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ηγηθεί του νέου φορέα.

Συνάντηση στο Νταβός

Και όλα αυτά δύο 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στο χιονισμένο Νταβός. Η παρουσία τόσο της Α. Μέρκελ όσο και του Ντ. Τραμπ στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο του Αλέξη Τσίπρα καθώς αναμένεται να ασκηθούν σημαντικές πιέσεις από την Γερμανία και της ΗΠΑ καθώς και οι δύο επιθυμούν την ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Στα σκαριά επίσκεψη Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια

Σε συνέντευξή του σε ΜΜΕ της ΠΓΔΜ και ερωτηθείς αν υπάρχουν κάποιες πρώτες αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις σε Αθήνα και Σκόπια για τις προτάσεις του, ο μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ανέφερε: «Όχι. Τους παρέδωσα αυτό το έγγραφο, είναι τέσσερις σελίδες, οι εκπρόσωποι το έστειλαν στις πρωτεύουσες τους. Νομίζω πως χρειάζεται κάποιος χρόνος να μελετηθεί κάτι τέτοιο, γιατί δεν αφορά την άποψη ενός μόνο ανθρώπου στην Αθήνα ή τα Σκόπια. Υπάρχει ένας αριθμός σημαντικών ανθρώπων που πρέπει να το μελετήσουν… Νομίζω ότι θα χρειαστούν τρεις ή τέσσερις ημέρες για συνομιλίες. Θα είμαι σε επαφή με τις δύο πλευρές.

Σκέφτομαι να επισκεφθώ την περιοχή τις επόμενες δέκα ημέρες αν το επιθυμούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών και εφόσον είναι ελεύθεροι, να καθίσουμε και στις δύο χώρες και να κάνουμε σοβαρές συζητήσεις για το τι αυτές θεωρούν χρήσιμο, τι συζητήσιμο και τι όχι και τόσο χρήσιμο. Αυτό ελπίζω, και νομίζω ότι χρειάζεται χρόνος για να εξεταστούν όλες αυτές οι ιδέες».

 

πηγή:thetoc.gr