Σε πλήρη εξέλιξη η προετοιμασία της συνάντησης Τραμπ – Κιμ

Στην Ουάσινγκτον φτάνουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας για σημαντικές συνομιλίες αναφορικά με τη συνάντηση μεταξύ Τραμπ-Κιμ Γιονκ Ουν, σύμφωνα με το ABC News.

Μαζί τους, θα συναντηθεί ο αναπληρωτής του Ρεξ Τίλερσον, Τζον Σάλιβαν, στον οποίο έχουν μεταβιβαστεί όλες οι αρμοδιότητες και θ’ αναλάβει τα υπηρεσιακά καθήκοντα του Αμερικανού ΥΠΕΞ, από την 1η Απριλίου.

Η διεξαγωγή μιας ακρόασης του Πομπέο στην Γερουσία δεν προγραμματίζεται να διεξαχθεί μέχρι τον Απρίλιο, όπως και η επικύρωση του διορισμού του από την Γερουσία. Έτσι, ο Πομπέο δεν μπορεί ν’ αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για την Βόρεια Κορέα, αλλά και για άλλα σημαντικά ζητήματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στην αποδοχή από τον Τραμπ της πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Κιμ, όπως και δεν έχει επιβεβαιώσει τις υποσχέσεις που σύμφωνα με τη Νότια Κορέα, έδωσε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης. Ωστόσο, η εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Χέδερ Νάουερτ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν ανησυχεί.

“Αυτή είναι η συμφωνία που ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε στη Νότια Κορέα. Αυτή η πληροφορία δόθηκε σ’ εμάς και θα προχωρήσουμε με πλήρη πίστη και κατανόηση ότι η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Νάουερτ.

Παράλληλα, η ίδια τόνισε, ότι η Διεύθυνση Ανατολικής Ασίας του αμερικανικού ΥΠΕΞ προετοιμάζει την διάσκεψη μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ.

Ο Λευκός Οίκος έχει την πρωτοβουλία για την προετοιμασία της συνάντησης, ενώ το υπουργείο των Εξωτερικών υποστηρίζει την οργάνωσή της, με την διάθεση προσωπικού, κατευθύνσεων, μεταφράσεων, αλλά και διοικητικής υποστήριξης.

Η Νάουερτ άφησε να εννοηθεί ότι οι προσπάθειες προετοιμασίας της συνάντησης δεν επηρεάζονται από την μη συμμετοχή του πρέσβη Τζόζεφ Γιαν, ειδικού διπλωματικού εκπροσώπου των ΗΠΑ για την Βόρεια Κορέα, που συνταξιοδοτήθηκε τον προηγούμενο μήνα και είχε χρόνια εμπειρίας στην επικοινωνία με Βορειοκορεάτες αξιωματούχους.

Πηγή: skai.gr