Σε τρεις δόσεις οι αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ – αντικειμενικές

Το πολιτικό παζάρι με τους δανειστές οδηγεί σε σταδιακή αύξηση των αντικειμενικών σε βάθος τριετίας

«Ο,τι δεν λύνεται, κόβεται»… σε δόσεις, ειδικά όταν πρόκειται για τον ΕΝΦΙΑ (που δεν καταργείται) και τις αντικειμενικές τιμές της Εφορίας (που αντί να μειωθούν, αυξάνονται)!

Το πολιτικό παζάρι με τους δανειστές οδηγεί σε σταδιακή αύξηση των αντικειμενικών σε βάθος τριετίας. Δηλαδή οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν έως την Πέμπτη 14 Ιουνίου θα ισχύσουν σταδιακά, ώστε οι επιβαρύνσεις να μην επιβληθούν μια και έξω φέτος, αλλά θα απλωθούν σε βάθος τριετίας, τουλάχιστον, μέχρι το 2020. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο «business stories», η κυβέρνηση πρότεινε και οι δανειστές δέχθηκαν καταρχήν τη λύση της σταδιακής προσαρμογής των αντικειμενικών, κατά το πρότυπο άλλων κρατών (π.χ. Ιρλανδία) που χρειάστηκαν έως και δέκα χρόνια για να διορθώσουν τις τιμές των ακινήτων που ορίζει η Εφορία.
Επιπλέον, για να μετριάσει τις επιπτώσεις που θα υφίσταντο φέτος από τις αυξήσεις περί τα 7,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ζήτησε να υπάρξει ένα «αμορτισέρ» στις αυξήσεις. Συγκεκριμένα, καθορίστηκε ένας μηχανισμός μείωσης των τιμών που ορίστηκαν από τους πραγματογνώμονες, ώστε οι αντικειμενικές που θα έπρεπε να αυξηθούν ιδίως στα λαϊκά προάστια να κρατηθούν τουλάχιστον 10% χαμηλότερα από τις τρέχουσες εμπορικές. Σύμφωνα με το σκεπτικό της λύσης αυτής θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατον να εξομοιωθούν πλήρως από τώρα οι αντικειμενικές με τις εμπορικές, επειδή η κτηματαγορά ακόμα υπολειτουργεί και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία υπολογισμού των πραγματικών εμπορικών αξιών. Αντιθέτως, σε βάθος τριετίας και καθώς θα πληθαίνουν τα συμβόλαια αγοραπωλησιών που θα υπογράφονται, θα μπορεί να καθοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια στα επόμενα χρόνια το τελικό ύψος των αυξήσεων.

Μικρότερες και σταδιακές αυξήσεις, πάντως, στις αντικειμενικές, σημαίνουν επίσης ότι περιορίζονται στο ελάχιστο και οι περιπτώσεις ακινήτων που θα βρεθούν ξαφνικά σε άλλο εύρος τιμής ζώνης από αυτό που βρίσκονται ήδη σήμερα. Δηλαδή στις περισσότερες περιπτώσεις ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει ο ίδιος και δεν απαιτούνται από φέτος μεγάλες αλλαγές στον υπολογισμό του. Με βάση τα ως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, πάντως, αναμένεται ότι από τις αλλαγές που θα ανακοινωθούν ως τις 14 Ιουνίου:

– Περίπου το 82% των ακινήτων (τα 8 στα 10) δεν θα αντιμετωπίσει φέτος καμία διαφορά στον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ.

– Για το 10% των ακινήτων θα προκύψουν αυξήσεις και, αν περάσουν σε υψηλότερο εύρος τιμής ζώνης, θα αυξηθεί και ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες τους.
– Μόλις για το 8% (ούτε 1 στα 10 ακίνητα) προκύπτουν μειώσεις τιμών, που ενδεχομένως να οδηγήσουν και σε μείωση του ΕΝΦΙΑ, ιδιαίτερα σε πανάκριβες περιοχές που παρέμεναν πολύ υψηλά επί δεκαετίες.

πηγή: newmoney.gr