Τουσκ: Τουρκία, εμπόριο, Brexit, Ρωσία και δασμοί στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Tο εμπόριο, οι δασμοί των ΗΠΑ, η οικονομική κατάσταση στην ΕΕ, η ψηφιακή φορολογία, το θέμα της Τουρκίας και της Ρωσία, θα βρεθούν στην ατζέντα του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ την Παρασκευή οι ηγέτες θα μιλήσουν για το Brexit (σε επίπεδο 27) και τις μεταρρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ (σε επίπεδο 19), σύμφωνα με την επίσημη επιστολή πρόσκλησης που απηύθυνε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ντ. Τουσκ κάνει λόγο στην επιστολή του για προσπάθειες της Κομισιόν σχετικά με τον τρόπο εξαίρεσης της ΕΕ από τους αμερικάνικους δασμούς προειδοποιεί όμως πως η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για όλα τα πιθανά σενάρια και καλεί σε υπεύθυνη και λογική απάντηση, σημειώνοντας ότι το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο έχει δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και αλλού, συμβάλλοντας στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλο τον κόσμο.

Ο Ντ. Τουσκ σημειώνει στην επιστολή του ότι όταν οι ΗΠΑ αύξησαν τους δασμούς το 1930, το οποίο αφορούσε το 1/3 των συναλλαγών μας, η πράξη αυτή οδήγησε σε παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Τα προτεινόμενα σήμερα τιμολόγια, εάν εφαρμοστούν, θα επηρεάσουν περίπου το 1,5% του διατλαντικού εμπορίου.

Σημείωσε δε ότι «οι διατλαντικές σχέσεις αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας και της ευημερίας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις εποχιακές αναταράξεις».

Όσον αφορά το Brexit, οι 27 θα συζητήσουν πώς θα προσεγγίσουν τις υπόλοιπες διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων και για τη μελλοντική σχέση και θα υιοθετήσουν μια πρώτη σειρά κατευθυντήριων γραμμών Τονίζει δε στην επιστολή του ότι «επιτύχαμε όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών και τον οικονομικό διακανονισμό», διευκρινίζοντας πως αυτό αφορά και τη μεταβατική περίοδο.

«Όσον αφορά το πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα, δηλαδή την Ιρλανδία, η πρωθυπουργός Μει με διαβεβαίωσε ότι αποδέχεται όλες τις επιλογές που συμφωνήθηκαν τον Δεκέμβριο», συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πλήρους ρυθμιστικής ευθυγράμμισης μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, εάν δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα αποφυγής σκληρών συνόρων. «Αυτό είναι καλό για τις υπόλοιπες διαπραγματεύσεις», τόνισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Σε ότι αφορά την επίθεση στο Salisbury αναφέρει ότι «δεν πρέπει να εκφράσουμε μόνο την πλήρη αλληλεγγύη μας προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και να καταλήξουμε σε επιχειρησιακά συμπεράσματα, καθώς το περιστατικό αυτό αποτελεί πρόκληση για την κοινή μας ασφάλεια», λέει ο Πρόεδρος. «Προτείνω λοιπόν να ενισχύσουμε την αντοχή μας στους κινδύνους χημικούς, βιολογικούς και πυρηνικούς κινδύνους, μεταξύ άλλων μέσω στενότερης συνεργασίας μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, των κρατών μας και του ΝΑΤΟ», σημειώνει και τονίζει ότι «θα πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις δυνατότητές μας για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών», μεταξύ άλλων στους τομείς της στρατηγικής επικοινωνίας και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Όσον αφορά την ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων μετά την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Tajani του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 15:00 την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Borissov θα δώσει στους 28 μια γενική εικόνα της προόδου όσον αφορά την εφαρμογή των προηγούμενων συμπερασμάτων συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων εργασιών για τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Οι 28 θα έχουν μια πλήρη συζήτηση για το εμπόριο και θα εγκρίνουν τα συναφή συμπεράσματα. Θα εγκρίνουν επίσης την απόφαση διορισμού του νέου αντιπροέδρου της ΕΚΤ. Μετά από αυτό, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Draghi θα συμμετάσχει μαζί με τους 28 σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην ΕΕ και οι 28 θα εγκρίνουν συμπεράσματα στον τομέα αυτό. Τέλος, ο Πρόεδρος του Eurogroup Centeno να ενημερώσει τους 28 για το τρέχον έργο της Ευρωομάδας για την Τραπεζική Ένωση.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο θα διεξαχθεί μια ανοικτή και ειλικρινής πολιτική συζήτηση σχετικά με τη φορολογία και θα εξεταστούν επίσης οι πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία, ενόψει της διάσκεψης υψηλού επιπέδου που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου.

Στο τέλος του δείπνου οι 28 θα εγκρίνουν τα συμπεράσματα για την επίθεση στο Salisbury.

Την Παρασκευή ακολουθεί η συνάντηση των 27 για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο και τέλος, οι ηγέτες των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ θα διεξάγουν ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

 

πηγή:real.gr