Τσίπρας: Η Ελλάδα μετά από 8 χρόνια μεγάλης κρίσης βγαίνει από αυτό το τούνελ

«Η Ελλάδα μετά από 8 χρόνια μεγάλης περιπέτειας και κρίσης βγαίνει επιτέλους από αυτό το τούνελ. Τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο».

Αυτό τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, κατόπιν αιτήματος της Φώφης Γεννηματά.

«Βαδίζουμε προς την έξοδο από την κρίση. Τα τελευταία μέτρα αυτής της διαδρομής και μέρος αυτών των μέτρων καλύφθηκε με την τεχνική συμφωνία, εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση παρά την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης και μέρους των ΜΜΕ», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Οι καταστροφολόγοι απογοητεύτηκαν», είπε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια, και υπογράμμισε πως οι ίδιοι θα «απογοητευθούν ξανά τις επόμενες εβδομάδες, όταν καταλήξουμε σε δύο θέματα: Τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος στο πλαίσιο του Eurogroup του περασμένου Ιούνη. Και το καθεστώς της μεταπρογραμματικής εποπτείας».

Αναφορικά με την εποπτεία σημείωσε πως «είναι μία διαδικασία που ακολουθήθηκε και για τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από προγράμματα στήριξης. Δεν αντιστοιχεί σε αυτό για το οποίο κάποιοι προσεύχονται καθημερινά, την επέκταση των μνημονίων».

Βολές προς την αντιπολίτευση

Ο ίδιος, έκανε λόγο για ψευδείς εκτιμήσεις πως η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια στο τέλος του 2014 και παρέθεσε τα νούμερα, που – κατά τον ίδιο – το αποδεικνύουν.

«Έκλεινε τότε η πέμπτη χρονιά μνημονίων αλλά τα δημοσιονομικά της χώρας έμεναν εκτροχιασμένα. Το περίφημο δήθεν πλεόνασμα της κυβέρνησης Σαμαρά για το 2014 πρόσφατα αποδείχθηκε από τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ότι δεν ήταν καν πλεόνασμα».

«Αυτή η Ελλάδα όμως είναι παρελθόν πια. Σήμερα έχουμε μία οικονομία που τρέχει με ουσιαστικούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κλείνει σιγά σιγά η πληγή της ανεργίας», σημείωσε και εξέφρασε την ελπίδα του ότι η «λύση στο αγκάθι του χρέους θα είναι η θετική αυλαία, το καθοριστικό εκείνο σημείο που θα διαμορφώσει το πλαίσιο της εξόδου της χώρας από το καθεστώς του μνημονίου».

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε βολές προς την αξιωματική αντιπολίτευση, αναφέροντας πως «δείχνει να ενοχλείται και να εξεγείρεται. Συνεχίζει σε μία γραμμή που δεν είχε καμία συναίσθηση ευθύνης και πραγματικότητας, που βασίστηκε στη διαστρέβλωση την προπαγάνδα και την καταστροφολογία».

πηγή: cnn.gr