50 εκατομμύρια για ένα «διπλό» πορτραίτο του Πικάσο

Ένα πορτραίτο της μούσας του Πικάσο Marie-Therese Walter και της τότε μέλλουσας ερωμένης του  Dora Maar, που αναδύεται  από τις σκιές μέσα στο ζωγραφικό πίνακα, απέφερε 50 εκατομμύρια λίρες στερλίνες (57 εκατομμύρια ευρώ, στη δημοπρασία του οίκου Σόθμπις.

Το έργο του 1937 «Femme au Beret et la Robe Quadrillee» (Marie-Therese Walter) έσπασε κάθε ρεκόρ στο Λονδίνο, στη βραδιά πώλησης ιμπρεσιονιστικής, σουρεαλιστικής και σύγχρονης τέχνης.

Είναι η πρώτη φορά που το έργο κάνει την εμφάνισή του σε δημοπρασία και κατέγραψε την πρώτη σημαντική πώληση του 2018.

Η ταυτότητα του πωλητή και του νέου ιδιοκτήτη του δε δημοσιοποιήθηκαν.

Το έργο ανήκει στη σημαντική εποχή κατά την οποία ο Πικάσο δημιούργησε τη « Guernica »», σε ένα αριστούργημα που απεικόνιζε τη φρίκη του ναζιστικού βομβαρδισμού μιας πόλης των Βάσκων κατά τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο.

Το κύριο θέμα του πίνακα είναι η  Marie-Therese Walter, «μεγάλος έρωτας και μούσα του Ισπανού ζωγράφου. Αλλά η απειλητική φιγούρα της Ντόρας Μάαρ, την οποία γνώρισε το 1936, αναδύεται στις σκιές πίσω από τη Μαρία-Τερέζα.

Αρκετά αριστουργήματα έχουν φτάσει σε αστρονομικές τιμές στις πρόσφατες δημοπρασίες, που τροφοδοτούνται από το άνοιγμα μεγάλων μουσείων στον Κόλπο και από την αγοραστική δύναμη των συλλεκτών από τις αναδυόμενες χώρες. Ο Σαουδάραβας Mohammed bin Salman απέκτησε το έργο Leonardo da Vinci «Salvator Mundi» για 450 εκατομμύρια δολάρια το Νοέμβριο του 2017.

 

πηγή:thetoc.gr